Математиката, информатиката и физиката са изключително ценни и мощни средства за изследвания. Те учат не само да се оперира с цифри, а да се построяват умозаключения, да се правят изводи, да умееш да обобщаваш, да систематизираш, да развиваш абстрактно мислене. Какъвто и път да изберат в бъдещето си учениците от СМГ и състезателите от други училища от цялата страна, тези умения ще са им нужни. Участията в състезания развиват качества като упоритост, постоянство, целеустременост. Всичко това гарантира успешна реализация. Провеждането на състезанието на СМГ „За тортата на Директора” засилва чувството на принадлежност и връзката на учениците с училището, превърнало се с годините в епицентър на знанието, на гъвкавото и креативно мислене.

"За тортата на Директора" е първото състезание на СМГ по математика, информатика и физика, вдъхновено от провеждалия се преди няколко години турнир по информатика. Турнирът се организира от ученици, които са в дванадесети клас на СМГ ”Паисий Хилендарски”, техните учители, ръководството на гимназията и бивши възпитаници.

През 2016 г. състезанието е организирано от Иво Дилов, Александър Чергански, Станислав Димитров, Даниел Атанасов, Станислав Славов, Цветомир Кайджиев и Румен Василев, ученици от дванадесети клас в СМГ. Те възобновяват турнира след шестгодишно прекъсване. Състезанието по информатика се провежда на 17.04.2016 г. следобед, а това по математика – на 25.04.2016 г. сутринта.

През 2017 г. организатори са Никол Вукадинова, Яна Попова, Александър Иванов, Георги Николов и Деян Горанов, дванадесетокласници в СМГ и Иво Дилов, студент в СУ "Св. Климент Охридски", Станислав Димитров и Кирил Бангачев. Обхватът на състезанието е разширен с дисциплината физика.